Λίγα λόγια για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Bέροιας, Σπύρος και Μιμή Κυπριανού

Τι είναι το ΕΕΕΕΚ Βέροιας

Το ΕΕΕEΚ  Βέροιας είναι μια Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που καλύπτει την κατάρτιση  για άτομα με αναπηρία και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
Απευθύνεται σε εκπαιδεύσιμα άτομα, τα οποία έχουν αποφοιτήσει είτε από τα τμήματα ένταξης των Δημοτικών είτε από τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής είτε βρίσκονται στη Σχολική διασπορά. Έχουν ηλικία από 14-23 ετών.

Στο νομό μας υπάρχουν τρία (3) τέτοια σχολεία στην Βέροια, στην Αλεξάνδρεια και στη Νάουσα.

Το ΕΕΕEΚ Βέροιας φέρνει την επωνυμία του Σπύρου & Μιμής Κυπριανού του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι, η σύζυγος του αποβιώσαντος προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατάγεται από την Βέροια.

Σήμερα με το σχολείο κρατά επάφή ο γιός του Σπύρου Κυπριανού και υπουργός εξωτερικών, κος Μάρκος Κυπριανού.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για τη φοίτηση στο ΕΕΕΕΚ ;
Απαραίτητες προϋποθέσεις  για τη φοίτηση  ενός μαθητή στο ΕΕΕΕΚ είναι:
1) Η γονική συναίνεση (υπεύθυνη δήλωση)

2) Η αξιολόγηση του ΚΕΔΔΥ

3) Το πιστοποιητικό γέννησης

4) Η ηλικία.

 Το Μαθητικό μας δυναμικό: Τη  σχολική χρονιά 2011-2012 φοιτούσαν 25  μαθητές, ενώ το φετινό ακαδημαϊκό έτος φοιτούν 31 μαθητές, που καλύπτουν όλο το φάσμα των σοβαρών μαθησιακών δυσκολιών και της αναπηρίας.
Λειτουργούν πέντε (5) τάξεις.

 

Στεγαζόμαστε σε ένα συνοικισμό του Λαζοχωρίου του Δήμου Βέροιας λίγο έξω από τη Βέροια και τα παιδιά μεταφέρονται στο σχολείο με αστική συγκοινωνία και ταξί.

 
Ο Σκοπός του ΕΕΕΕΚ είναι να παρέχει στους μαθητές του:

1. κατανόηση του Κοινωνικού και Σχολικού Περιβάλλοντος,
2. διδασκαλία με εναλλακτικούς και ελκυστικούς τρόπους,
3. απόκτηση δεξιοτήτων και πρακτικών χρήσιμων για την αυτόνομη διαβίωσή τους,
4. ετοιμότητα απασχόλησης, μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ποιες ειδικεύσεις υπάρχουν στο Σχολείο;

  • Αυτόνομης Διαβίωσης
  • Κηπουρικής Ανθοκομίας
  • Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Κηροπλαστικής

Το εκπαιδευτικό προσωπικό
Στο ΕΕΕΕΚ Βέροιας διδάσκει έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι περισσότεροι των οποίων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους ή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Η διδασκαλία γίνεται εξατομικευμένα σε τμήματα το πολύ 4 -6 μαθητών, ανάλογα με τις αξιολογήσεις και τις εκπαιδευτικές ανάγκες, με τρόπο ελκυστικό και αποδοτικό.


Το Ειδικό εκπαιδευτικό και Ειδικό βοηθητικό προσωπικό
Το Ειδικό εκπαιδευτικό και Ειδικό βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου μας αποτελείται από: Μία Ψυχολόγο και ένα Φυσιοθεραπευτή.

Μαθήματα ζωής παραδίδουν κάθε τόσο οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

Οι μαθητές με ειδικές δεξιότητες του ΕΕΕΕΚ, εκπλήττουν τους πάντες με τις δημιουργίες τους (Εικαστικά έργα και Κηπουρικής), καθώς και με τις θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζουν με θέματα από την οικολογία από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των δυσκολιών που περνά η χώρα σατιρίζοντας τα. Πραγματοποιούνται το χρόνο εκθέσεις ανθοκομίας κηπουρικής, καθώς επίσης και λαμπάδων για το Πάσχα, τα έσοδα των οποίων διατίθενται για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Κάθε Μάιο πραγματοποιείται έκθεση λουλουδιών και όλη η πόλη συμμετέχει. Για τα Χριστούγεννα κατασκευάζονται κάρτες και ημερολόγια που τα δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά δείγμα των οποίων σας στέλνουμε.

Παρέχεται στο χώρο του σχολείου δεκατιανό γεύμα καθημερινά, με την ευθύνη ορισμένων μαθητών. Ταυτόχρονα στο μάθημα της Αυτόνομης Διαβίωσης, γίνεται μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων, όπως: παρασκευή μαρμελάδων γιαουρτιού, ψωμιού, πίτσας κλπ

Πραγματοποιούνται τακτικά επισκέψεις σε μαγαζιά για προμήθειες του εργαστηρίου τις οποίες από μαθητές με τους συνοδούς τους καθώς επίσης και έξοδοι για φαγητό .

Οι εκδρομές σε Αρχαιολογικούς χώρους είναι συχνές την Άνοιξη, αφού βρισκόμαστε στον τόπο του Μ.Αλεξάνδρου όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τα πρώτα γράμματα στον Αλέξανδρο, βρέθηκαν οι τάφοι του Φιλίππου και ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο.

Εδώ, σας παραθέτουμε το ΦΕΚ ίδρυσης του σχολείου μας.

    

     

Δημιουργία ιστότοπου:  Τσαϊρίδης Σταύρος, αναπληρωτής ΠΕ20.50 
                                                         ΜΑ Special Needs & Inclusive Education,University of Sunderland, UK
                 Τ.Ε.Ι. Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης